vineri, 27 august 2010

ASCULTÃ-TI CORPUL PRIETENUL TÃU CEL MAI BUN- capitolul 6


CAPITOLUL 6
TÃIEREA LEGÃTURILOR / IERTAREA

Este vorba despre legãturile invizibile formate de-a lungul timpului, de la nastere pânã în prezent. Acestea au apãrut ca urmare a reactiilor tale fatã de o autoritate oarecare: tatã, mamã, frate sau sorã mai mare, bunic, bunicã, unchi, mãtusã, supraveghetoare, vecin, profesor. Orice aspect al felului de a fi al acestor persoane pe care ai refuzat sã-l accepti a dat nastere unei legãturi invizibile cu fiecare dintre ei. Dupã pãrerea ta, cine a fost prezent în viata ta, de la 0 la 7 ani, comportându-se ca un pãrinte si exercitând o influentã asupra ta?
De când se naste pânã la vârsta de 7 ani, copilul are un instinct animal. El nu gândeste. Acceptã lucrurile asa cum le vede, exact cum fac si animalele. Totusi, desi instinctul primeazã, starea sa constientã îi permite sã ia decizii.
Prima decizie din viata ta a fost alegerea pãrintilor. Alegându-i, ai acceptat sã-i iubesti asa cum sunt. Dar, dupã nastere, ai fi vrut sã schimbi anumite trãsãturi ale caracterului lor pentru cã ceva din felul lor de a fi te deranja. Fiecare atitudine neacceptatã a dat nastere unei legãturi. Ea a rãmas mereu prezentã si tu ai simtit-o ca pe o iritare interioarã. Rolul ei este acela de a-ti atrage atentia cã existã în tine ceva exact la fel cu ceea ce nu-ti place la pãrintii tãi.
Orice atitudine neacceptatã continuã sã se repete. Sã-ti dau câteva exemple: tatãl tãu era o persoanã închisã în sine. Nu-si exprima niciodatã sentimentele, se retrãgea într-un colt si prefera sã nu vorbeascã cu nimeni. Conversatiile cu el au fost aproape inexistente; n-a stiut niciodatã sã-ti spunã cã te iubeste. Neacceptând aceastã atitudine, ai lãsat sã aparã în tine frustrarea. Priveste-te pe tine în prezent. Te dezvãlui cu usurintã altora? Spui exact ceea ce gândesti când vorbesti cu oamenii? Sau spui mai curând ceea ce vor ei sã audã? Vezi, ai devenit exact ca tatãl tãu!
Mama ta avea obiceiul sã se amestece în treburile tale? Îti limita spatiul personal? Te proteja si-ti spunea ce sã faci? Dupã tine, asta era prea mult, era inacceptabil… Priveste ce faci tu acum. Acelasi lucru! Dacã ai vreo îndoialã cã te comporti asa, întreabã-i pe cei apropiati ce pãrere au. Îti vor rãspunde cã esti copia fidelã a mamei tale…
Dacã ai refuzat sã accepti autoritatea tatãlui tãu, acum ti-ai însusit-o. Poate o exprimi altfel, dar e acelasi lucru.
N-ai acceptat supunerea unuia dintre pãrinti? Observã cum te comporti în viatã. Faci ceva din proprie initiativã sau fiindcã esti obligat?
Mama ta era o maniacã cu curãtenia? Te deranjeazã si pe tine dezordinea sau murdãria? E acelasi lucru.
Poate cã în urma acestei enumerãri vei gãsi ceva ce nu acceptai în atitudinea mamei tale, dar pe care nu-l regãsesti în comportamentul tãu actual. Chiar asa este, te vei grãbi sã-mi spui. Am sã-ti rãspund cã te strãduiesti atât de mult sã te porti altfel ca sã nu-i semeni, încât te abtii sã fii tu însuti. Nu reusesti decât sã te opui la ceea ce tu nu ai acceptat. În acest caz, legãtura va fi mult mai greu de rupt.
Dacã te comporti astfel, actionezi împotriva legii fundamentale a dragostei. Câtã vreme vei cãuta, constient sau nu, sã fii altcineva decât esti numai pentru a nu semãna cu cei care te-au influentat, nu vei cunoaste niciodatã pacea interioarã. Telurile tale nu vor fi decât un talmes-balmes de proiecte confuze si prezenta ta pe pãmânt se va rezuma la o simplã rãtãcire în van.
Situatiile cel mai greu de acceptat sunt cele ce implicã violenta. Dacã n-ai acceptat sã fii bãtut, gândind cã ti s-a fãcut o nedreptate sau cã ai fost tratat cu violentã, trebuie, cu orice pret, sã rupi aceastã legãturã înainte sã te umpli de venin. Poate n-ai simtit niciodatã nevoia sã te exprimi într-un mod violent, dar în strãfundul tãu e foarte probabil sã existe ceva gata sã explodeze de îndatã ce s-ar ivi ocazia. Într-o zi, acest lucru te va face sã actionezi într-un mod pe care-l vei regreta. Poate cã încerci sã tii totul în tine; atunci lupta interioarã se va prelungi la nesfârsit si va face din tine o victimã. Singura sansã de a o învinge este sã rupi aceastã legãturã.
Observã cã tot ce n-ai acceptat se repetã în viatã ta. Întâlnesti oameni (sef, sot/sotie, copil, prieten) care te deranjeazã prin felul lor de a fi. Situatia se va repeta pânã când vei întelege cã existã o legãturã care trebuie tãiatã. Aminteste-ti cu acest prilej cã tot ce ti se întâmplã are ca scop sã te învete ceva.
Trebuie sã iubesti în ciuda indiferentei, a violentei, a respingerii, a supraproiectiei. Dacã în tinerete te-ai simtit dat la o parte, ai simtit cã oamenii se pot lipsi de tine, cã nu esti acceptat, cã nu esti iubit, vei trãi acest sentiment de respingere toatã viata. Te vei simti în mod constant respins de oamenii din jurul tãu. De aceea e necesar ruperea legãturilor. Aceasta îti va permite sã evoluezi.
Dacã azi esti pãrinte, ce atitudine ai fatã de copiii tãi? Îi certi, îi pedepsesti, le spui lucruri socante? Faci asta din dragoste, nu? Tu îi iubesti, dar ei trebuie sã înteleagã unele lucruri. De multe ori vedem pãrinti pierzându-si rãbdarea. Asta, pur si simplu fiindcã nu se poartã cum ar trebui. Ei nu iubesc cu inima; tot asa cum nici pãrintii lor nu i-au iubit din inimã. Pentru a rupe legãtura cu pãrintii tãi si a deveni, în sfârsit, tu însuti, trebuie sã accepti cã cei care te-au crescut au fãcut cum au crezut ei cã e mai bine. S-au strãduit sã te iubeascã asa cum s-au priceput. Nu ti-au putut da mai mult fiindcã asta era singura formã de dragoste pe care o învãtaserã.
Indiferenta pe care ti se pare cã o vezi la pãrinti poate fi un semn de încredere, nu crezi? Te iubesc atât de mult încât te lasã liber sã faci ce vrei. Au atâta încredere în tine, încât te lasã sã iei singur decizii. Aceastã aparentã formã de indiferentã este o mare dovadã de dragoste. Atunci de ce sã crezi cã nu le pasã de tine? Dacã-ti studiezi mai îndeaproape modul de a interpreta lucrurile, vei descoperi cã poate acesta nu e cel mai bun.
Pãrintii severi sunt cei care vor prea mult de la copilul lor. Îl socotesc superior lor. De aceea, nu pot accepta ca el sã facã ceva pe jumãtate. Îsi pun în el foarte multe sperante. Totusi, existã dragoste în fiecare cuvânt care criticã, de vreme ce-si considerã copilul în stare sã facã totul bine.
Sunt foarte numerosi pãrintii care ar face orice pentru a evita ca vreunul din copii sã le împãrtãseascã soarta. Un om supus, slab în fata vicisitudinilor vietii, va face uz de violentã în relatiile cu copiii sãi pentru ca acestia sã devinã puternici si insensibili asa cum si-ar fi dorit el sã fie. Va face asta din dragoste, nu? Este violent cu copiii sãi pentru cã nu-si iubeste propria viatã, viata sa de resemnat. Mama foarte exigentã cu fiica sa ilustreazã aceeasi situatie. Îi va cere fetei sã reuseascã în toate, pentru a-i asigura o viatã mai bunã decât a ei.
Majoritatea pãrintilor vor ca urmasii lor sã aibã mai mult decât ei sau sã fie mai buni. De aici se nasc mari sperante nerealiste. Protectia excesivã sau severitatea fatã de copii este manifestarea unei iubiri posesive. Cu cât te feresti mai mult, cu atât iubesti mai intens cu capul.
Aminteste-ti de definitia dragostei. A iubi înseamnã a accepta un anumit lucru chiar dacã nu-l întelegi si chiar dacã nu esti de acord cu el. Nici un copil din lume nu este total de acord cu notiunea de dragoste a pãrintilor sãi, pentru cã fiecare persoanã este unicã. Orice copil ar fi preferat sã fie iubit altfel oricare ar fi nivelul lui social. Ar fi vrut mai multã sau mai putinã afectiune, mai multã sau mai putinã atentie… dar nimeni nu poate fi schimbat. Fiecare pãrinte are felul sãu de a fi. Este asa cum a învãtat el sã fie.
Tu ai sansa sã afli cã existã o formã de dragoste mult mai evoluatã decât dragostea posesivã. Omul a ignorat ani în sir existenta marii sale puteri interioare. Dragostea lui depinde de cei din jur. Atunci, cum i-ar fi putut învãta pe altii ceea ce nu cunoaste nici el?
Dacã aduni în tine tot ce ai vrut sã schimbi la pãrintii tãi dacã-ti aduci aminte toate neîntelegerile si reprosurile primite vei constata cã, de-a lungul timpului, legãtura ta a atins o „grosime” considerabilã. Pe mãsurã ce-ti vei da seama cã fiecare gest, fiecare cuvânt au fost motivate de dragoste, vei tãia, încetul cu încetul, aceastã legãtura, pânã când, într-o zi, te vei simti plin de dragoste fatã de ei. Îi vei vedea într-o altã luminã si vei realiza cât de mult te-au iubit.
Orice resentiment fatã de cei care au exercitat o influentã asupra ta dã nastere unei legãturi care te înlãntuie. Este una din cauzele probabile ale insatisfactiei pe care o simti în interior. Acum, când stii cã existã ceva mult mai important decât sentimentele tale fatã de aceste persoane, nu crezi cã, eliberându-te, îi vei permite inimii tale sã creascã si mai mult?
Pentru a rupe legãturile, nu trebuie sã-i întelegi pe pãrinti; asta înseamnã sã muncesti cu capul. Este suficient sã trãiesti sentimentul de dragoste pe care îl aveau ei pentru tine. Acest sentiment se gãseste nu în capul, ci în inima ta. Lasã ratiunea de-o parte si ascultã-ti inima.
Trebuie sã încerci sã depãsesti urmãtorul gen de rationament: „E adevãrat, n-au avut o viatã usoarã. Era o familie mare. Erau sãraci. Mama a trecut prin momente grele.” Ne place atât de mult sã ne folosim mintea, încât uitãm cã avem si o inimã. Când vei accepta cã pãrintii te-au iubit cu adevãrat (chiar dacã n-au fãcut-o decât cu capul), vei simti o mare dragoste pentru ei.
Poate esti legat în felul arãtat mai sus si de profesorii pe care i-ai avut în primii ani de scoalã. Poate ai devenit ca unul dintre ei? Gândeste-te, ai fost mereu în conflict cu aceste persoane si atât de preocupat ca nu cumva sã le semeni, încât ai uitat sã fii tu însuti. Fiinta extraordinarã care se aflã în tine este acolo, strigã pentru a fi descoperitã. Nu auzi chemarea sufletului tãu? Esti singurul care-o poate elibera de lanturile sale, de singurãtatea sa. Simte nevoia sã evolueze, sã respire, sã aibã spatiul sãu.
Faptul cã devii asemãnãtor altcuiva în felul sãu de a fi se poate explica si altfel: în mod inconstient, l-ai lãsat sã te domine prin atitudinea sa. Dacã n-ai acceptat autoritatea, înseamnã cã ai fost dominat. În tine s-a nãscut un resentiment fatã de atitudinea autoritarã si, fãrã sã-ti dai seama, ai decis cã pentru a supravietui si a-i depãsi pe altii trebuie sã te comporti în acelasi mod. Ai devenit prizonierul acestei hotãrâri.
Dacã-ti pãstrezi resentimentele fatã de pãrinti sau fatã de alti oameni, înseamnã cã esti dominat de orgoliu. Fãrã îndoialã, crezi cã totul e nedrept si lipsit de sens. Dar, pretul pe care-l ai de plãtit e foarte mare; fiindcã de fapt continui sã provoci aceleasi situatii. Asta te costã foarte mult în ceea ce priveste relatiile tale, dragostea pe care o primesti, fericirea, sãnãtatea… Corpul si supraconstiinta ta îti vor trimite neîncetat semnale pentru cã actioneazã împotriva legii dragostei. Atunci nu mai ai cum sã te salvezi.
Singura solutie este IERTAREA. În primul rând, cere-ti tie iertare cã ai judecat persoana în cauzã. Apoi, iartã-i persoanei ceea ce-i reprosai; nu ti-ai dat seama cât de mult te iubea. Când crezi cã ai iertat cu adevãrat în inima ta, poti sã te duci la persoana respectivã si sã-i spui. Povesteste-i prin ce-ai trecut (fãrã a intra neapãrat în amãnunte): „Iartã-mã cã nu mi-am dat seama cât mã iubeai. Mi se pãrea cã esti mult prea… ” (mentioneazã ceea ce nu-ti plãcea la el/ea).
Dacã persoana respectivã nu mai trãieste, retrage-te într-un loc linistit si aseazã-te ca sã te relaxezi. Relaxeazã-ti toatã pãrtile corpului. Când te simti într-adevãr destins, imagineazã-ti cã esti într-o camerã împreunã cu el sau ea. Vorbeste-i, spune-i ce simti si cere-i iertare. Chiar dacã nu-l poti percepe fizic, sufletul sãu este mereu acolo.
Orice resentiment fatã de cineva te face prizonier si te leagã de celãlalt, asa cum si celãlalt va fi legat de tine în acelasi mod. Aceastã legãturã cere energie dintr-o parte si din cealaltã. Eliberându-te, îl vei elibera si pe celãlalt. Îi dai energie si mai mult spatiu pentru propria evolutie si acelasi lucru e valabil si pentru tine. Îl ajuti sã-si urmeze drumul, chiar dacã el nu mai trãieste.
Dacã te gândesti la el crezând cã îi va fi milã de tine, tai legãtura numai pe jumãtate; dacã speri sã-l auzi spunând „Bietul de tine, nu mi-am dat seama cã te-am fãcut sã suferi atât de mult”, nu esti sincer cu inima ta. Vrei ca celãlalt sã-si asume responsabilitatea sentimentelor tale, când, de fapt, tu esti cel care hotãrãste cã celãlalt nu te iubeste.
Examineazã ceea ce trãiesti, ceea ce simti când vorbesti cu persoana în cauzã. Te exprimi pentru a învãta sã-l iubesti sau pentru a fi înteles? A te exprima înseamnã a manifesta ceea ce simti, ceea ce vine din tine. N-are nici o importantã dacã celãlalt întelege sau nu, dacã este sau nu de acord cu tine. O faci pentru tine, pentru a te elibera, nu pentru celãlalt, când eziti din teama de a nu rãni, de a nu te face de râs, de a nu fi înteles, acesta e un semn cã esti stãpânit de orgoliu. Si iatã, tot tu esti cel ce se pedepseste. Vrei sã te eliberezi sau nu?
Dacã esti copilul cel mai mare din familie, ai probabil mai multe legãturi cu pãrintii tãi decât ceilalti copii. Primul copil are întotdeauna cel mai putin spatiu vital pentru cã pãrintii îl doresc perfect. Sunt, deci, mai exigenti fatã de el. Dacã unul dintre pãrinti si-ar fi dorit mai curând un bãiat decât o fatã sau invers, acesta este un indiciu cã el/ea nu s-a realizat ca bãrbat/femeie: atunci te vei simti respins, dar nu pentru cã el sau ea nu te iubeste, ci pentru cã lui sau ei nu-i place propriul mod de viatã.
Fã-ti curaj. Observã fiecare situatie si, treptat, vei ajunge sã rupi toate legãturile.
O legãturã des întâlnitã este acea privitoare la atitudinea fatã de bani. Poate cã pentru pãrintii nostri banii aveau o prea mare importantã. Era necesar sã-i „chiverniseascã”. Fericirea lor depindea numai de bunurile lor materiale. Banii erau sinonimi cu siguranta. Pentru a-ti asigura fericirea si tu trebuia sã fii econom. Ei voiau sã ai bani pentru cã te doreau fericit. Aceasta era notiunea lor de dragoste. Dacã ai tendinta sã pui toti banii deoparte sau, dimpotrivã, sã cheltuiesti tot, probabil e o reactie fatã de atitudinea pe care au avut-o pãrintii tãi.
Vezi, oricare ar fi situatia, întotdeauna existã un mijloc de a vedea cã, de fapt, pãrintii te iubeau. Potrivit legilor fundamentale ale naturii, este imposibil ca pãrintii sã nu-i iubeascã pe copii, dupã cum e imposibil ca acestia din urmã sã nu-i iubeascã pe pãrintii lor. Aceastã dragoste le este foarte pretioasã. Pãrintii sunt prima alegere a sufletului tãu, înainte de a veni pe lume. Sufletul tãu stia deja ce vei învãta de la ei. Când vei reusi sã rupi toate legãturile, când vei învãta sã-ti iubesti pãrintii si sã-i respecti, sã te ierti si sã-i ierti pe ei, va fi minunat. Te vei simti eliberat, de parcã vei fi pierdut o greutate mare pe care erai obligat s-o duci în spate. Te vei simti usor ca o pasãre gata sã-si ia zborul cãtre cer.
Dacã sentimentele tale s-au transformat deja în urã, trebuie sã vezi foarte urgent ce e de fãcut. Ura e tot ce poate fi mai distractiv pentru om. Ura îti dã tot atâta energie cât si dragostea, dar, în loc sã vindece, ea distruge. Trãirea urii declanseazã boli foarte violente. Ura îsi distruge stãpânul. S-a demonstrat stiintific cã, administrând suflul unui om cuprins de urã în corpul unui soarece, moartea din urmã este instantanee. Fiecare gând încãrcat de urã e ca o înghititurã de otravã. Legãtura provocatã de urã e foarte rezistentã, asa cã eforturile tale trebuie sã fie mari si sustinute.
Înainte de a trece la capitolul urmãtor, ia o foaie de hârtie si scrie tot ce te-a nemultumit, de la nastere pânã la 7 ani, la pãrintii tãi sau la orice altã persoanã care au exercitat vreo influentã asupra ta. Ia în considerare una din aceste atitudini, care reprezintã fiecare o legãturã de tãiat, si urmeazã întregul procedeu descris: asumarea responsabilitãtii, citirea dragostei în gesturi, exprimarea gândurilor fatã de persoana respectivã.
Dacã ai prea putine amintiri pânã la vârsta de 7 ani, fã o listã cu cei ce s-au ocupat de educatia ta pânã la aceastã vârstã si observã ce te-a nemultumit la ei în perioada adolescentei; vei regãsi aceleasi lucruri care te-au nemultumit înainte de a avea 7 ani.
E foarte important sã faci acest exercitiu înainte de a trece mai departe, nu pentru mine, ci pentru tine.
Iatã afirmatia pe care trebuie s-o repeti cât mai des posibil:

ÎI IERT PE TOTI CEI PE CARE I-AM JUDECAT SI MÃ ELIBEREZ DE TOATE LEGÃTURILE CARE MÃ ÎMPIEDICÃ SÃ TRÃIESC ÎN ARMONIE. IUBESC DIN CE ÎN CE MAI MULT CU INIMA MEA.

Dacã existã o persoanã pe care, în mod special, ti-e foarte greu s-o privesti cu dragoste, iatã afirmatia care te va ajuta sã-ti deschizi inima.

ÎL IERT ÎNTRU TOTUL PE ………………………… CU PRIVIRE LA …………..………. (problema în cauzã) SI NU-I DORESC DECÂT BINELE.
ÎN CONSECITÃ, MÃ IERT SI PE MINE PENTRU ACEEASI ATITUDINE (pentru cã am devenit ceea ce am gândit.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu