vineri, 27 august 2010

ASCULTÃ-TI CORPUL PRIETENUL TÃU CEL MAI BUN- capitolul 13


CAPITOLUL 13
NECESITÃTILE CORPULUI FIZIC

Necesitãtile fundamentale ale corpului fizic încheie partea „fizicã” a acestei cãrti. Dacã nu tinem seama de aceste nevoi, actionãm împotriva legilor naturii. Corpul se revoltã si apare o indispozitie sau chiar o boalã.
Prima necesitate, în ordinea importantei, este respiratia.
Dacã încetezi sã respiri pentru câteva secunde sau chiar câteva minute, stii ce se va întâmpla. Corpul fizic are nevoie de aer, nu e nici o îndoialã în aceastã privintã. Aerul contine toate elementele nutritive de care are nevoie corpul. Respirând bine, vei absorbi viata, energie din aer. Aceasta este PRANA (de care vorbeau indienii) si este conceputã pentru corpul tãu fizic. Aerul e atât de hrãnitor încât, dacã stii sã respiri corect, te poti lipsi de una din mese în fiecare zi. Poti realiza acest lucru prin felul în care respiri.
A respira corect înseamnã sã inspiri puternic, sã retii aerul si apoi sã expiri într-un timp de douã ori mai lung decât inspiratia. Dacã numeri pânã la 2 în timp ce inspiri, trebuie sã numeri pânã la 4 în cursul expiratiei. Prin exercitii regulate, poti eventual mãri acest numãr. Respirã adânc, simtind aerul în piept si în abdomen, si gândeste-te: „Mã las pãtruns de toatã aceastã energie”. Fiecare respiratie profundã aduce schimbãri în felul tãu de a fi.
Nu e suficient sã respiri pentru a rãspunde nevoilor fizice, trebuie sã respiri în tine viata. Dacã te simti sufocat de evenimente, dacã ai probleme cu plãmânii si cu respiratia, înseamnã cã nu stii sã te bucuri de viatã. Poti ajunge sã ai probleme cu inima, ca cei care iau viata prea în serios si nu vãd în ea decât muncã. Când inima sau plãmânii îti vorbesc, este un semn cã nu inspiri viata îndeajuns. Este o nevoie fizicã indispensabilã.
A doua necesitate: ingerarea.
Ingerarea înseamnã introducerea hranei si apei în corp. Lipsa apei poate provoca moartea, ca si o prea mare lipsã a hranei. Nu cred cã e nevoie sã te conving câtã nevoie ai de apã. Ce bei de obicei? Din pãcate, apa de la robinet e de o calitate destul de proastã, în general. Existã însã pe piatã multe feluri de ape minerale si sucuri. Poti sã-ti dai seama singur care e cel mai potrivit pentru tine. Cantitatea de apã pe care o bei este la fel importantã ca si calitatea. Ar trebui sã bei în jur de 2-3 litri pe zi.
Despre hranã am vorbit într-un capitol anterior; vreau numai sã adaug cã hrana animalelor PE CARE LE MÂNCÃM este superioarã hranei noastre! Dacã animalele ar fi hrãnite numai cu fãinã albã, zahãr rafinat si pâine albã, ar muri toate foarte repede.
Ai observat cã mãnânci carne provenind de la animale erbivore? De fapt, a te hrãni cu carne înseamnã a mânca un cadavru. Animalul, înainte de a fi omorât, trece printr-o teamã groaznicã; la abator, mirosul de sânge îi provoacã reactii de teamã si acestea stimuleazã secretia de adrenalinã. Aceasta rãmâne în corp timp de mai multe luni si devine o otravã pentru cel care o mãnâncã. Introduci în tine, o datã cu carnea, si emotiile animalului ucis: fricã, furie, agresivitate. Din acest motiv, cei care consumã multã carne au, în general, tendinta de a fi agresivi.
Atunci, înainte de a introduce în gurã orice aliment pentru a te hrãni, gândeste-te câteva clipe care sunt adevãratele nevoi ale corpului tãu. Nu-ti spun sã devii de mâine vegetarian si sã nu bei apã de la robinet. Nu vreau sã te sperii, ci sã te fac sã devii mai constient. Trebuie sã actionezi în mod gradat. Pe mãsurã ce îti purifici eul interior si înveti sã te iubesti mai mult, gusturile tale se vor schimba, vei mânca portii de carne tot mai mici pentru ca, în final, sã renunti la ea cu totul. De asemenea, vei pierde obiceiul de a bea apã poluatã. Nu trebuie decât sã fii atent pentru a descoperi de ce anume are nevoie corpul tãu cu adevãrat. Nu te grãbi si nu-ti fie teamã sã-ti pui întrebãri dacã nu esti lãmurit. Dacã ai chef deodatã sã mãnânci ceva anume, întreabã-te dacã aceasta este o nevoie realã sau provine dintr-o influentã exterioarã. Dacã, dupã ce ai reflectat, încã mai vrei sã mãnânci respectivul aliment, dã-i drumul!
Toate ideile care ne vin ne afecteazã corpul, la fel ca si hrana sau apa ingeratã. Dacã ti-e greu sã accepti idei noi (care ti-ar putea fi benefice), venind de la tine sau de la altcineva, poti avea probleme la nivelul cavitãtii bucale.
Iatã un exemplu referitor la ce mi s-a întâmplat acum câtiva ani. Mã aflam împreunã cu mai multe persoane si aveam niste hotãrâri de luat, dintre care unele privind viitorul Centrului „Ascultã-ti corpul”. Cineva a venit cu o idee nouã si m-am surprins gândind: „Ce idee! Foarte ciudat” În orice caz, nu e grav, cãci în ultimã instantã eu decid!” Nu voiam sã accept ideea. Foarte curând am început sã simt o micã ulceratie în gurã. Am reactionat imediat: „Ia te uitã, a început sã mã doarã asa, dintr-o datã”. Peste câteva minute, ulceratia crescuse simtitor. Am înteles cã ideea pe care refuzam s-o ascult îmi putea fi beneficã. Dacã esti atent, observi imediat semnalele. Este extraordinar. Prietenul meu interior mã sfãtuia sã nu las ideea sã treacã pe lângã mine. Atunci am examinat-o mai bine, cu mai multã deschidere, si mi-am dat seama cã îmi oferea mai multe posibilitãti. Dupã o jumãtate de orã, ulceratia dispãruse…
Corpul îti vorbeste, fii atent de la primele semnale. Astfel vei reusi sã revii pe drumul cel bun.
A treia necesitate: digestia.
Digerarea hranei este esentialã pentru corpul tãu. Nu este vorba numai despre hrana fizicã, despre alimente, ci si despre ideile noi. Poate ai acceptat ideea cuiva, ai înghitit-o. Dar, dupã ce te gândesti putin, hotãrãsti sã i te opui: „Nu, n-are nici un sens”. Refuzând sã digeri ce e nou, risti sã provoci o indigestie – respingerea ideii. Corpul te atentioneazã cã nu e bine pentru tine. Atitudinea ta de respingere duce la tulburãri digestive si, dacã nu iei mãsuri, aceasta poate cuprinde întregul sistem digestiv – stomacul, ficatul si pancreasul.
Ficatul este depozitul furiei reprimate. A te înfuria înseamnã a te împotrivi legii fundamentale a dragostei. Trebuie sã înveti cã oamenii sunt atât de perfecti pe cât pot fi în fiecare clipã a existentei lor. Fiecare din vorbele si gesturile lor exprimã felul lor de a iubi. Acceptând cã în fiecare cuvânt, în fiecare actiune existã dragoste, nu te vei mai înfuria si astfel vor dispãrea si problemele tale digestive. Nu vei mai întâmpina nici un obstacol în a asimila ideile noi.
Problemele pancreasului se manifestã prin diabet sau hipoglicemie. Regãsim aceste boli în special la persoanele care cred cã nu meritã sã se bucure de nimic în viatã. De multe ori fac plãcere altora, dar niciodatã lor însisi. De aceea viata lor e mai degrabã ternã, plictisitoare. În ei e o mare tristete pe care o disimuleazã prin bufonerie sau prefãcãtorie. Nu acceptã sã „digere” situatiile agreabile prezente în jur. Aspirã la fericire, dar se îndoiesc cã pot ajunge la ea.
Am avut ocazia, în ultimii ani, sã vãd mai multe persoane scãpând de hipoglicemie prin simplul gest de a-si face o anumitã plãcere. Diabetul e mai greu de vindecat, fiind o boalã mai gravã, deci mesajul e mai puternic. Dar nimic nu este imposibil. Chiar eu am fost martora câtorva vindecãri.
Masticatia bunã favorizeazã digestia. E bine sã mestecati hrana pânã când îsi pierde savoarea si devine lichidã. Astfel, efortul de a înghiti va fi minim. Acest obicei va fi foarte apreciat de corp. Saliva contine enzime de care corpul tãu are nevoie pentru a ajuta la digestia hranei (mai ales hidratii de carbon). De aceea, mestecarea prelungitã aduce alimentele în stare lichidã si ajutã foarte mult digestia la nivelul stomacului.
De fiecare datã când înghiti fãrã sã mesteci, chiar alimentele care nu necesitã multã masticatie (cum ar fi pastele fãinoase, jeleurile si deserturile), digestia devine mai dificilã. E foarte important sã mesteci cât se poate de mult, sã amesteci bine hrana cu saliva, înainte de a înghiti.
A patra necesitate: excretia.
O masticatie si o digestie bunã sunt esentiale pentru o excretie bunã. Fibrele – pãrti ale alimentelor care nu sunt digerate de corp – joacã aici un rol important. Ele sunt ca niste perii care ajutã la curãtirea intestinelor.
Este foarte important sã stii sã elimini idei, sã le lasi deoparte. Lumea de astãzi evolueazã foarte rapid si persoanele care tin prea mult la vechile lor idei pot fi depãsite de evenimente, nu se pot adapta la noile împrejurãri. Atunci apar probleme manifestate prin constipatie, hemoroizi, probleme de vezicã, umflare a corpului si retentie de apã în organism, cãci eliminarea se face nu numai prin intestine, ci si prin rinichi. Aceste neplãceri organice indicã un blocaj la nivelul gândurilor si ideilor. Problemele legate de rinichi (retentia apei, umflarea, constipatia) pot semnala faptul cã ti-e teamã sã pierzi un bun material de care esti foarte atasat, dar poate fi vorba si despre niste idei meschine.
Aceste probleme reprezintã un mesaj al supraconstiintei tale. Ea îti spune: „Nu trebuie sã-ti fie teamã sã pierzi ceva. Ceea ce ai acum, poti obtine în orice moment”. Cu cât dai mai mult în viatã, cu atât mai mult primesti. Asa ar trebui sã reproducã schimbul de energie. Tii prea mult la bunurile tale materiale, la gândurile tale. Nu îndrãznesti sã faci loc la ceva nou. Dacã suferi de hemoroizi, probabil cã ti-e fricã sã dai drumul la strânsoare; simti cã se exercitã o presiune puternicã asupra ta. Te simti depãsit de câte se întâmplã în prezent în viata ta. Ai multe resentimente. Dacã suferi de diaree, ti-e teamã sã nu fii respins. Atunci supraconstiinta îti sugereazã sã nu te mai înfrânezi, sã te lasi în voia soartei, sã-i lasi si pe ceilalti sã aibã propriile lor idei. Acceptã ajutorul lor si elibereazã-te de orice tendintã de a te opune care nu-ti este beneficã.
A cincea necesitate: explorarea.
A explora este o necesitate fundamentalã a fiintei umane. Cel care nu se miscã, cel care nu-si foloseste simturile pentru a progresa este în mod iremediabil bolnav. Dacã ti s-a întâmplat sã petreci câteva sãptãmâni în pat probabil stii despre ce vorbesc. Omul simte nevoia sã fie activ. Are o mare energie pe care trebuie s-o utilizeze. E foarte bine sã ai în fiecare sãptãmânã o activitate fizicã regulatã.
Exercitiul fizic este mersul. Este cel mai simplu, cel mai putin costisitor, cel mai putin violent. Redã echilibrul întregului corp. Este nu numai un exercitiu fizic, ci si o modalitate de relaxare, de destindere. Face sã lucreze muschii picioarelor, ai abdomenului si ai toracelui. Oxigeneazã si întãreste inima. Vibratiile declansate la fiecare pas maseazã ficatul, pancreasul, splina si intestinele, ceea ce favorizeazã circulatia sângelui. Este indispensabil bunei functionãri a articulatiilor. E usor de practicat si te poti opri la cel mai mic semn de obosealã. Este foarte eficient în lupta împotriva lenevirii corpului si mintii. Amelioreazã functiile de apãrare naturalã ale organismului si încetineste într-o oarecare mãsurã îmbãtrânirea. Te ajutã sã te mentii în formã si reduce la minimum riscul de infarct si arterosclerozã. Miscãrile automate permit o eliberare, pãstrând în acelasi timp mintea închisã.
Orice activitate fizicã desfãsori, frecventa sa trebuie sã fie de cel putin patru ori pe sãptãmânã sau potrivit necesitãtilor corpului tãu.
Explorarea psihicã este, de asemenea, foarte importantã pentru sãnãtatea corpului fizic. Dacã gândurile, vorbele si actiunile tale te împiedicã sã progresezi în viatã, apar probleme la nivelul bratelor, picioarelor, ochilor, urechilor sau nasului. O durere a soldurilor indicã faptul cã ceva nu merge în explorarea ta. Corpul îti semnalizeazã cã ti-e teamã sã iesi în întâmpinarea unor decizii importante. Esti constient de ce anume ai de fãcut, dar te temi, cãci supraconstiinta ta vegheazã asupra fiecãrei hotãrâri. Dacã ai dureri la nivelul picioarelor, ti-e teamã de viitor. Probabil trebuie sã faci o schimbare care îti va afecta viitorul – de exemplu, în ceea ce priveste serviciul. Ti-e teamã sã-ti asumi o nouã rãspundere si aceasta este sursa indispozitiilor tale. Eziti sã progresezi.
Problemele legate de tãlpi sau degetele de la picioare au aceeasi semnificatie. Degetele se referã la mici detalii privind viitorul. Dacã ai bãtãturi, înseamnã cã nu gândesti si nu actionezi asa cum ar trebui.
Orice indispozitie îti indicã faptul cã actiunile si gândurile tale nu-ti sunt benefice.
Durerile de brate sunt un semn cã nu-ti trãiesti cu bucurie experientele prezente. Ce vrei sã faci de fapt? E vremea sã-ti dai seama de ce anume ai nevoie cu adevãrat. O durere la nivelul cotului te face atent cã nu esti suficient de flexibil pentru a accepta o nouã experientã. Nu-ti fie teamã cã nu vei face fatã, totul se va aranja.
Artrita indicã faptul cã nu simti cã trãiesti în armonie. Dacã este prezentã la nivelul mâinilor, bratelor, picioarelor si soldurilor, esti încredintat cã oamenii se folosesc de tine. În realitate, nu exprimi ceea ce vrei. Accepti întotdeauna sã te sacrifici pentru ceilalti si apoi începi sã critici; corpul tãu îti spune cã e vremea sã te afirmi pe tine însuti.
Îti dai seama cât e de minunat corpul tãu? (Dupã cum vezi, nu existã bine sau rãu, asa cã n-ai de ce sã-ti mai bati capul). Orice faci, spui, gândesti sau simti, dacã ceva nu e bine, primesti un semnal. Singura ta grijã este aceea de a rãmâne atent. Supravegheazã-ti indispozitiile, bolile, lipsa de energie, emotiile, felul în care te hrãnesti. De îndatã ce apare un semnal, înseamnã cã se întâmplã ceva. E o indicatie cã ai luat-o pe un drum gresit. Atunci esti rechemat pe drumul cel bun, cel al dragostei! Ceva din tine stie cã astfel vei fi mai fericit.
Sunt sigurã cã aceastã teorie referitoare la necesitãtile corpului fizic îti este, cel putin în parte, cunoscutã. Poate chiar te pregãtesti sã reclami: „Toatã lumea stie de ce anume are nevoie corpul!” Sunt de acord, dar la ce serveste sã ai atâtea cunostinte dacã nu le aplici?!
Majoritatea oamenilor stiu multe lucruri, dar toate rãmân la nivelul de cunostinte. A cunoaste totul nu-ti schimbã viata cu nimic. Numai prin practicã poti transforma „a cunoaste” în „a sti”. Sunt multe persoane care au diplome peste diplome, urmeazã cursuri în nestire si sunt foarte buni la teorie, dar nu reusesc sã facã în viata lor schimbãrile necesare. Motivul? Nu pun nimic în practicã. Îti folosesc cunostintele numai pentru a-i impresiona pe ceilalti sau pentru a încerca sã-i schimbe.
Odatã ajuns la acest nivel, probabil cã ai început deja sã faci anumite schimbãri în viata ta. Încet-încet, începi sã-ti dai seama de marea ta fortã interioarã.
Înainte de a termina acest capitol, fã o listã cu cele cinci necesitãti fundamentale ale corpului fizic. În dreptul fiecãreia, indicã semnalele pe care le-ai regãsit în tine. Depinde numai de tine sã iei deciziile potrivite si sã-i dai trupului ce are nevoie cu adevãrat. Vei avea numai de câstigat. Nu ai nimic de pierdut. Ascultându-ti corpul fizic, îti vei schimba viata.
Dar suntem la început, mai avem de explorat partea mentalã si cea emotionalã. Fii tot timpul atent! E cel mai bun sfat pe care ti-l pot da.
Iatã afirmatia:
AM HOTÃRÂT SÃ RESPECT DE ACUM ÎNAINTE NECESITÃTILE CORPULUI MEU FIZIC SI ASTFEL AJUNG SÃ-MI REGÃSESC SÃNÃTATEA FIZICÃ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu