marți, 12 iulie 2011

Jocul cu cuvintele si efectul manipulator

Citind articolele referitoare la proaspetii absolventi de liceu am constatat ca ei sunt numiti "copii", "elevi"sau/si "tineri". Sa vorbesti despre un absolvent de liceu numindu-l "copil" este manipulativ si nu aduce beneficii persoanei, doar ne poate duce cu gandul ca respectivul nu are varsta mentala apropiata de varsta cronologica.
Desigur  ca nu putem fi toti  specialisti in psihologia varstelor si nici nu ar fi bine sa fim , nici de folos nu ar fi, dar toti oamenii de presa, jurnalistii, care folosesc apelativul "copil" referindu-se la un tanar o fac cu un anume scop.
Se pun ei in pielea tinerilor pe care numesc "copii" ? Isi amintesc cata frustrare produce  unui adolescent acest apelativ?
Ar fi suficient sa se gandeasca cum se simteau la 18 ani, cum vroiau sa fie priviti la 18-19 ani. Niciun tanar de 18-19 ani nu vrea sa fie privit  si tratat ca un copil. 
Copilul este copil doar pentru parintii lui si considerat ca atare, de catre multi parinti si bunici, inca mult timp dupa ce a trecut de varsta inocentei.
Copilul poate fi elev, adolescentul poate fi elev;  tanarul poate fi :elev, absolvent, student, etc.
Cand presa si societatea se refera la tinerii care au picat examenul de bacalaureat este firesc sa fie tratati ca tineri absolventi. Nu foloseste nimanui sa-i privim ca pe niste copii care au avut nesansa sa dea Examenul de maturitate in anul de gratie 2011. Desigur ca impactul emotional al apelativului "copil" in situatia esecului la bacalaureat este foarte puternic. Insa acest impact nu prea foloseste tinerilor. Poate mai de folos este esecul la bacalaureat pentru ca pe multi ii va trezi la realitate. Esecul este personal ca si reusita. Tanarul care a luat bacalaureatul s-a simtit fericit, a primit felicitarile familiei si prietenilor, s-a bucurat alaturi de cei dragi. A felicitat cineva echipa care l-a pregatit pentru aceasta reusita ? Ma indoiesc .

 Multumesc celor care au inspirat scrierea acestui articol si celor care au oferit feedback.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu