luni, 3 ianuarie 2011

Primiti cu Sorcova ?

Va mai amintiti obiceiul de a sorcovi in prima zi a anului? Cei care vin cu Sorcova fac , cu bucurie, cantec si zambet,  urari gazdelor Tot cu zambet si suflet deschis ar trebui primite urarile. Multumirile trebuiesc si ele insotite de zambet si recompensa pentru osteneala uratorilor
Cand eram copil, ii sorcoveam pe parinti, unchi si matusi , vecini. 
  Imi placea sa-l sorcovesc pe tata , care imi dadea sume mai mari 100-200 ( 10-20 lei azi) spre deosebire de ceilalti care imi dadeau cate 5-10 lei, dar cel mai mult imi placea felul tatii de a oferi.
 Tata imi dadea intotdeauna cu bucurie bani, fata i se lumina si mi spunea :" uite ce-ti da tie tata, e bine? " Intotdeauna imi dadea mai mult decat ma asteptam, iar cand avea mai putini mi-i dadea pe toti cu tristete ca " n-am tata, atata am". Pe altii insa ii vedeam cum se scotocesc prin buzunare, sa vedem daca am...  
Nu am stiut ca putea fi un joc, al lor, pentru a prelungi suspansul . Nu am banuit ca poate nu aveau. L-am simtit ca fiind neplacut pentru ei si ca de fapt nu se desparteau de acei banuti cu usurinta. Cei mai multi se codeau sa-mi rasplateasca urarea.  Acest fapt m-a impiedicat sa mai sorcovesc cu placere si eram mereu impinsa de la spate.
Tata a fost un generos cat a trait. Intotdeauna a daruit cu inima deschisa, cu bucurie, iar fata i se lumina atunci cand observa bucuria pe chipul celuilalt.

Mi-am amintit de copilarie de sensul urarilor , de sorcova si pe 1 ianuarie am adunat ramurele de brad si am improvizat o sorcova.
Atunci am auzit din nou "aoleu, fara bani e criza."  Nu i-am luat in seama si am inceput sa-i sorcovesc cu elan si bucurie, cantand tot mai tare. M-au pupat si mi-au multumit pentru urari. Veselia mea, efectul urarii cantate a adus o noua energie pozitiva grupului. Totusi o persoana a refuzat : "pe mine nu ma sorcovesti "si pentru mai multa siguranta s-a mutat pe un alt scaun, marind distanta dintre noi. Nu am sorcovit-o.
Am reflectat la intelepciunea populara si la efectele benefice ale unei urari vesele, cantate, la coloritul viu al sorcovelor.
Daca nu v-a sorcovit nimeni va rog sa primiti sorcova mea . Nu abandonati acest obicei vesel aducator al unui mesaj de prosperitate fizica, de tinerete, de rezistenta. Primiti-ma in casele voastre  ca vin cu Sorcova sa va urez
    Sorcova vesela,
    Sa traiti, sa-mbatriniti,
    Ca un mar, ca un par,
    Ca un fir de trandafir,
    Tare ca piatra,
    Iute ca sageata,
    Tare ca fierul,
    Iute ca otelul,
    Cite cuie sint pe casa,
    Atitia galbeni pe masa,
    Cite frunze de stejar,
    Atiti bani in buzunar.
    Bate vintul pe din fata
    Umple casa de dulceata.
    Bate vintul pe din dos
    Umple casa de miros
    Sa traiti!
    La multi ani!
    Sa ne dati si noua bani!