joi, 12 ianuarie 2012

Cuplul, un alt fel de bucătărie


In cuplu, întocmai  ca în bucătărie, se produc transformări. In bucătărie se gătesc mâncăruri delicioase, hrăhitoare, cu arome îmbietoare şi aspect cât mai plăcut. Pentru a le prepara, materiile prime sunt supuse transformării, care uneori înseamnă “să dea în clocot”,“fierbere sub presiune”sau  “fierbere la foc mic “.
Tot în bucătărie se adună şi mult gunoi, ce este aruncat de fiecare dintre noi.  Nu am auzit încă pe nimeni să păstreze gunoiul. Am auzit cel mult "am avut multe vase de spălat". Numai că odată curăţate, vasele au fost puse la loc şi amintirea neplăcută s-a risipit.
Mă întreb de ce nu procedăm la fel în viaţa de familie?
Eu vă sugerez să nu mai păstraţi amintiri negre, dureroase. Procedaţi întocmai cum procedaţi cu gunoiul din bucătărie. Insă atenţie mare să aruncaţi numai gunoiul!
Spre exemplificare vă propun un scurt fragment din discuţia ce am purtat cu un client:
- “După divorţ obişnuiam să-i telefonez fostei soţii cam la 4-5 zile. Vorbeam depre copii, despre problemele mele de sănătate. Ultima oară am sunat-o de ziua ei pentru a-i ura cele cuvenite momentului, iar fost soţie m-a întrebat”:
- "Cum de ţi-ai amintit că azi e ziua mea?".
- "Am fost căsătoriţi aproape 30 de ani, nu aveam cum să uit. In aceşti ani noi am avut multe momente frumoase"- i-a răspuns el.
- "Eu nu am avut"- a replicat fosta soţie.
Replica ei a  pus punct comunicării dintre ei.
Scriind aceste rânduri mi-am amintit de cartea "De ce femeile uită greu şi bărbaţii repede", editată de Curtea Veche, sub semnătura autoarei dr. Marianne J. Legato. Potrivit dr. M.J Legato " creierul masculin şi creierul feminin sunt extrem de diferite atât din punct de vedere chimic, cât şi din punct de vedere structural, ceea ce explică de ce bărbaţii şi femeile abordează lumea în moduri atât de puţin asemănătoare".
Primul pas către relaţii de cuplu mai sănătoase şi o viaţă sentimentală împlinită este  înţelegerea  corectă a omului de lângă noi.
In perioada de îndrăgostire, femeile şi bărbaţii sunt mai asemănători. Testosteronul este hormonul care influenţează apetitul sexual atât la femei cât şi la bărbaţi.
 Prof. Dr. Donatella Marazziti, psihiatru la Universitatea din Pisa, efectuând un studiu pe un grup  de îndrăgostiţi  a observat că bărbaţii prezentau un nivel mai scăzut de testosteron decât  cel normal, în timp ce la femei nivelul de testosteron era mai crescut decât cel normal. Din punct de vedere hormonal se poate spune că bărbaţii şi femeile se întâlnesc undeva la mijloc, când sunt îndrăgostiţi. Perioada de îndrăgostire durează maxim 3 ani, excepţiile confirmă regula, iar relaţia în cuplu se modifică.
 Statistica medicală arată că pentru femei sursa de stres este familia, în timp ce pentru bărbaţi stresul vine dinspre locul de muncă.
Iată acum o scurtă povestioară  care ilustrează că poţi trăi o viaţă fără să cunoşti omul de lângă tine, ci doar să crezi că-l cunoşti.
"Cincizeci de ani de politeţe
Un cuplu mai în vârstă şi-a sărbătorit nunta de aur, după 50 de ani de căsnicie. In timp ce luau micul dejun împreună, femeia se gândi:
- De 50 de ani am grijă de soţul meu, întotdeauna i-am dat lui partea crocantă din chifla de la micul dejun. Astăzi, în sfârşit, vreau să mă bucur de această delicatesă eu însămi.
A întins unt peste jumătatea crocantă de sus şi i-a dat soţului cealaltă jumătate. In ciuda aşteptărilor ei, el a fost foarte mulţumit, i-a sărutat mâna şi i-a spus:
- Draga mea, tocmai mi-ai dăruit cea mai frumoasă bucurie a zilei. De 50 de ani nu am mai mâncat partea de jos a chiflei, care îmi place cel mai mult. Intotdeauna m-am gândit că tu trebuie să o mănânci, pentru că îţi place atât de mult."

Această povestioară scoate în evidenţă cum falsele credinţe te ţin departe nu doar de împlinirea nevoilor tale, ci şi ale celuilalt. Doar prin comunicare directă poţi afla ce-i place lui, iar el ce-ţi place ţie. Falsele credinţe aduc frustrări şi pot conduce la ignorarea propriilor nevoi. De aici poate începe şirul nesfârşit al reproşurilor care vor eroda zi de zi relaţia.
Pentru că sunt femeie am abordat articolul asemeni unei femei, inserând povestioare din care cititorul să tragă propriile concluzii. Asta nu înseamnă că am scris numai pentru femei sau că nu ştiu că bărbaţii caută lucruri logice, clare, ori  drumul cel mai scurt între A şi B.
 In plus am scris pentru suflet, cu suflet.

Multumesc celor care au inspirat scrierea acestui articol si celor care au oferit feedback.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu