vineri, 20 ianuarie 2012

Relatiile toxice


Relatiile toxice sunt acele relatii pe care le pastram din motive mai mult sau mai putin constiente.
Le pastram pentru ca...fie tinem sau credem ca tinem la acei oameni, fie credem sau ne dorim sa credem ca respectivii au nevoie de noi si nu-i putem abandona. 
Povestea ce o veti citi azi exemplifica ceea ce am expus in materialele anterioare cu privire la dependenta de altul; nevoia de a ne simti importanti; frica de singuratate, de abandon; pofte..sa.
Oricine poate intra si intretine o relatie toxica. Este de dorit sa ne eliberam rapid cand observam prima senzatie de disconfort.
Cum o putem face?
Centrandu-ne pe noi si pe nevoile noastre. Daca ma doare ceva inseamna ca eu trebuie sa vindec in mine ceea ce ma doare si asta presupune sa curm sursa suferintei mele. Relatiile dintre oameni sunt precum mersul la stomatolog cand te doare maseaua. Mergi la stomatolog si tie ti se face extractia, nu partenerului care te insoteste. Totusi in practica de zi cu zi ne amagim si vrem ca celalalt sa tina la noi, sa se schimbe de dragul relatiei si sa mergem mai departe impreuna.
Scopul unei prietenii este sa te ridice pe un alt nivel, nu sa te coboare.
 Atunci cand te tine pe loc sau mai rau, te incarca si iti produce suferinte,  iti recomand sa privesti in jur si sa recunosti cu onestitate ca te invartesti in acelasi tip de relatii cu protagonisti diferiti, deznodamantul fiind acelasi.
Invata-ti lectia, altfel peste 20 de ani te vei plange ca oamenii au profitat de tine intreaga viata sau ca viata ta este un infern din pricina celor care nu te inteleg. Perpetuarea acestui tip de relatii poate conduce la depresii si chiar la suicid.
Si acum povestea ce are ca protagoniste 2 femei, doua prietene (una bruneta, cu forme rotunde, dependenta de familia de origine,  cealalta blonda, supla, independenta financiar). Niciuna nu are o relatie stabila cu un partener.
Prima, pe care o voi numi Desiree, avand  semnificatia   „mult-dorita” , are 28 de ani, este mereu flamanda, mereu pofticioasa si are un usor exces ponderal. Desiree are 6 frati, cinci fiind mai mari decat ea.  Ca mezina a familiei s-a bucurat de toate privilegiile, atentie si iubire pana la 12 ani cand a venit pe lume inca o surioara si lumea lui Desiree s-a prabusit. De atunci Desiree cauta apreciere si iubire pretutindeni, flirteaza cu colegii, iese oricand la masa cu prietenii. Cand trebuie sa plateasca cere bani  imprumut. Ea are un job part-time si este studenta, insa banii nu-i ajung.Teoretic locuieste cu parintii si sora cea mica, practic ajunge acasa numai pentru a-si schimba hainele si pentru a dormi.
Cea de a doua, pe care o voi numi Elvira a carui semnificatie este "cea care ii ocroteste pe toti". Elvira are 38 de ani si arata de 20, are o profesie liberala care-i permite sa-si plateasca ratele la banca pentru locuinta  ce o imparte cu 2 minunate pisicute. Si Elvira provine dintr-o fraterie; avand o sora cu 3 ani mai mica, care traieste intr-o alta tara.
Ceea ce le-a intalnit pe cele doua femei se poate spune ca a fost locul de munca, dar ce le-a facut sa se apropie si sa ramana prietene dupa ce Elvira a plecat din firma sunt nevoi ce tin de ambele. Modele sociale foarte la moda ca  :”sa iesi la masa cu prietenii” sau la cumparaturi „ ca fetele” cat si „nevoia de altul” le-a tinut impreuna o vreme.
 Elvira este destul de mobila si asta face ca ea sa se vada si cu alti oameni, in timp ce Desiree cere exclusivitate si timp.
Elvira este prietenoasa, Desiree este pretioasa,  ambele sunt  in cautarea unui partener de sex opus.
Cea care gaseste prima este evident Elvira, doar ca nu se poate abtine sa nu-i prezinte prietenei ei ultima noutate si de fiecare data ramane cu buza umflata. Desiree nu pierde ocazia si se interpune intre cei doi. Mult timp Elvira si-a spus „nu a fost sa fie” si s-a dat deoparte, avand de fiecare data ingaduinta pentru prietena ei.
Credeti ca Desiree a depasit faza de flirt? Nu ! A revenit la prietena ei povestind ce urat s-a purtat X cu ea si ca totul s-a datorat abandonarii ei de catre Elvira.
Treptat Elvira a inceput sa acumuleze tensiuni, dar nu reuseste sa-i comunice prietenei ei ce simte si cum simte. Convinsa ca-i poate anticipa corect reactiile lui Desiree,  Elvira   refuza o discutie  chiar cu riscul de a impinge relatia pe marginea prapastiei .
Desiree este la randul ei suparata si-i recomanda Elvirei sa-si rezolve problemele. Cele doua femei se vad mai rar intru-cat Elvira propune de fiecare data ca loc de intalnire un spatiu public.
Singuratatea si disponibilitatea le-a unit pe protagonistele povestii pentru un timp. Lipsa de maturitate emotionala le impiedica pe cele doua femei sa aiba o relatie asertiva de tip adult-adult.
De unde credeti ca vine aceasta imaturitate emotionala?
Ce anume nevoi (nesatisfacute in istoria de viata) le mentin pe cele doua in relatie?
Va recunoasteti in aceasta poveste?



vicctoriaion.psihologulmeu: Avantajele consilierii psihologice online:
V-aţi întrebat de multe ori "Unde să găsesc -acum şi aici- un psiholog?", "Cum să ajung la psiholog când lucrez de dimineaţa până seara?". ...

Într-o societate dinamică în care relaţiile se construiesc pe Facebook sau pe alte reţele de socializare, în care angajările se fac pe site-uri dedicate, iar afacerile se fac pe internet, nu văd de ce soluţia cea mai modernă de rezolvare a conflictelor (interioare, relaţionale), consilierea psihologică online, nu ar putea fi, de asemenea, tendinţa societăţii moderne în care trăim.

Cel mai adesea sunt online . Intraţi şi întrebaţi-mă direct cum vă pot ajuta.
Pentru mine contează nevoile dumneavoastră. Mă puteţi găsi aici:

http://www.topexperti.ro/experti/Victoria-Ion_5221.

telefon 0746181199