sâmbătă, 13 octombrie 2012

Esti victima unui abuz verbal? Te invit sa stam de vorba

Articol deschis persoanelor care se afla in urmatoarele situatii:
-au intrebari legate de subiect,
-au fost/sunt abuzate verbal,
-se regasesc in acest articol sau in articolul "Abuzul verbal in relatii - o forma de violenta psihologica" publicat aici pe blog.
Imi puteti scrie pe adresa de mail: vicctoriaion.psihologultau@gmail.com.

In cuplu nu dragostea creeaza probleme ci Dominatia.
Multe se spun si se fac in numele iubirii sau a ceea ce credem ori dorim sa credem ca este iubire. De cele mai multe ori replicile sau atitudinile partenerei/partenerului de cuplu sunt abuzuri verbale.

"e adevarat ca am lovit-o, dar asta e pentru ca o iubesc prea mult"
Avem aici abuz fizic si abuz verbal care creeaza confuzie persoanei abuzate  cat si incapacitatea de a lua singura o decizie. In cele mai multe cazuri victima abuzului cere ajutorul/sfatul prietenilor, rudelor, care de regula vor incerca sa-i impace aratandu-le celor doi ca au gresit, dar ca dragostea vindeca orice si ca vor putea  merge mai departe impreuna. Apoi o vor lua pe victima deoparte si o vor invata sa fie mai toleranta cu agresorul ei.

In cazul cuplurilor cu copii poate aparea frica autentica de violenta domestica.
"eu pot sa suport numai sa nu-i bata pe copii"

Abuzul fizic este intotdeauna precedat de abuzul verbal, numai ca victima nu a stiut sa dea atentie propriilor sentimente. Cautarea sprijinului in exterior nu este intotdeauna o cale corecta ori suficienta. Agresorul, de regula, arata o cu totul alta latura prietenilor.
" tu sa stai acasa, uite ti-am luat si un cadou. Sa nu te superi daca vin tarziu" apoi catre prieteni "nu vrea si nu vrea, ati vazut ce i-am cumparat si cu toate astea nu a vrut sa vina cu noi".
Din motive similare cu cel din exemplul dat si din multe altele prietenii si familia nu iti vor valida realitatea.
Este  foarte adevarat ca aveti nevoie de sustinere insa cautati ajutor specilizat ori persoane care au avut experiente asemanatoare si sunt capabile  sa recunoasca abuzul verbal, acestea   va pot valida realitatea.
Intr-o relatie conflictul ii aduce pe parteneri la negociere, cauta solutii fie ca ajung sau nu sa se puna de acord. Abuzul verbal nu are rezolvare, este o problema esentiala pentru cuplu.
Sugerez sa fiti atente la gesturile partenerului, la disponibilitatea lui fata de persoana si nevoile dumneavoastra.
Indiferenta, criticismul, contrazicerea, atitudinea retinuta, bagatelizarea, lipsa de respect a partenerului sunt resimtite de partenera ca respingere, iar aceasta se va considera lipsita de valoare sau se va insinua banuiala ca este atras de altcineva.
"cred ca nu mai sunt destul de atragatoare pentru el, seara adoarme inaintea mea ori spune ca e obosit si se intoarce cu spatele"
De cele mai multe ori partenerele supuse abuzului verbal nu constientizeaza abuzul pentru ca nu-l recunosc.
"asa e el si cu mama lui vorbeste la fel"

 "Barbatul care se poarta atent cu propria mama se va purta si cu partenera" spuneam  candva unei tinere . Ea a lasat capul in jos si cu glas stins a spus "asa e". Nu a dorit sa discutam motiv pentru care nu am insistat.
Azi nu mai sunt impreuna.

Teama de a pierde iubirea merita confruntarea cu sine, altfel poate apare teama de pierdere de sine.
"nu am curaj sa-i spun ce simt, ma gandesc ca se poate supara daca afla ca eu doresc altceva"
O relatie solicita din partea partenerilor bunavointa, iar aceasta presupune a fi dispus sa-l asculti pe celalalt, sa-i intelegi si sa-i cunosti trairile, nevoile, suferinta; sa fii dispus sa impartasesti cu celalalt momentele fericite, sa-l incurajezi sa-ti vorbeasca si sa-ti faci timp sa-l asculti atent lasand deoparte telecomanda, telefonul, ziarul.
Cand traiti sentimentul ca vorbiti limbi diferite este din pricina faptului ca sunteti victima unui abuz verbal.