joi, 28 martie 2013

Radiografia propriei imagini

Urmaresc comentariile postate la diverse articole despre prestatia profesionala/actiunile private/declaratiile publice ale unor oameni politici,  vedete autohtone din lumea show biz ori din sport  si nu pot sa nu observ cata frustrare exista in cei care comenteaza.
Partea buna este ca au gasit o modalitate prin care sa o exprime. La polul opus se constata practica  nociva si contraproductiva devenita obisnuinta: aruncatul cu pietre/jigniri/insulte in oameni pe care nu ii cunosc, nu vor sta niciodata cu ei la masa, cel mult se vor intersecta pe sosea, intr-un mall, ori se vor privi pentru o clipa la un semafor.
Oameni care prin forta imprejurarilor au ajuns pe sticla, cu cat sunt mai mediatizati cu atat primesc mai multe injuraturi din partea frustratilor.
Unii citesc un articol, neinspirat, despre o persoana intens mediatizata, si se  grabesc sa posteze cateva injuraturi la adresa persoanei ; ele suna cam asa:
"cine mama dreak se crede si bou asta?"
"sa-l ia dracu pe el si pe grasana de nevasta-sa"
"cine mama dracu a adus-o pe proasta asta la televiziune?"
De cele mai multe ori frustratul confunda un comportament/o actiune sub asteptarile sale cu persoana de la care avea alte asteptari si se grabeste sa-l eticheteze "idiotul asta trebuie dat afara"; "e un imbecil"; "e o vaca"; "e o tuta".
De unde vin frustrarile?
Din tot ce inseamna nemultumire de sine
Din toate visele  neatinse pana azi.
Din abandonul de sine.
Din nepriceperea ca ceea ce nu-mi place la celalalt exista in mine si refuz sa accept asta.
Desigur ca in cele mai multe situatii poate fi constructiva critica unui anume comportament care frizeaza bunul simt, dar asta nu da nimanui dreptul sa judece si sa eticheteze persoana.
Este simplu sa stai in fata televizorului si sa-l injuri pe antrenor pentru cum isi conduce echipa, dar cati dintre cei care injura si insulta persoana antrenorului au fost vreodata acolo, la nivelul lui si in situatia lui.
Este simplu sa vanezi greselile unui moderator de emisiune cand acesta e incepator in ale meseriei, dar asta nu iti da dreptul sa-l etichetezi ca fiind idiot.
Oare cati dintre cei care se grabesc " sa arunce cu piatra" au fost vreodata antrenori/spotivi de renume ori moderatori de emisiuni radio-tv?
Pentru cei care se grabesc sa arunce cu vorbe rautacioase sugerez sa mearga la oglinda si sa se priveasca in ochi punandu-si intrebari de genul:
Ce valori personale ma determina sa spun despre x ca este o vaca gasa ori ca y este un imbecil?
Am cu adevarat o scara a valorilor?
Sta x (vaca grasa) sau y(imbecilul) in calea destinului meu?
Voi fi mai implinit daca ii improsc cu noroi pe toti care au indraznit sa fie diferiti de mine?
Este corect/fals atunci cand afirm ca am intarziat la serviciu pentru ca mi-a stat in cale o baba nenorocita ce plecase de acasa sa nu o gaseasca moartea?

Indiferent ce varsta ai azi, e valabil doar pentru azi.

Indiferent cat de spontani, isteti, inteligenti, frumosi va vedeti cautati adevarul in proprii ochi si in propria inima; numai asa veti obtine radiografia propriei imagini.
De ce radiografie pentru ca o radiografie arata mai mult decat o imagine inflamata de orgolii si false credinte.
O radiografie va arata unde aveti rani, unde si cand  ati faultat si v-ati iluzionat ca "arbitrul nu a fost pe faza".
O radiografie va arata tot ce ati inchis in voi din frica de a va exprima pe voi, din non-acceptare, din nepricepere, din lipsa de respect de sine, din neiubire de sine.




Un comentariu:

  1. romanii s-au "specializat"sa fie agresivi pe internet.aveti dreptate,se fac comentarii josnice,fara a cunoaste persoana,sau subiectul de discutie.scuza cea mai des intalnita este urmatoarea:"este libertate de exprimare".este,dar ea,libertatea de exprimare,poate fi o arma ce raneste la suflet pe cel vizat de injurii.

    RăspundețiȘtergere