luni, 10 iunie 2013

Vrem schimbare, de fapt schimbarea celuilalt

" mitocanul se naste jignit" spunea Caragiale 
Anii au trecut peste mine si nu incetez sa ma minunez de cate lucruri bune s-au pierdut si cate rele am reusit sa punem in loc in acesti ani de asa zisa democratie.
In sensul dat democratiei de unii concetateni/concitadini s-a  pus in fata  unor cuvinte prepozitia "FARA", astfel incat expresiile "fara limite"; "fara obligatii"; "fara reguli";"fara simt civic";"fara respect pentru cel de langa noi"; "fara participare efectiva";"fara teme" si lista poate continua, ne conduc viata. Unde am ajuns? Am ajuns in situatia de haos general.
 Ideea de respect de sine, pentru unii inseamna : merg la sala, merg la club, ma imbrac cu haine de firma si dau ignor celor care nu sunt asemeni mie.
Nu cred ca cei care gandesc si se comporta cum spuneam mai sus, vor sta o clipa in loc si vor reflecta la ceea ce am scris.
Ceea ce scriu acum este pentru cei carora le pasa cu adevarat de ei, de copiii lor si de viitorul lor si al copiilor lor.
Respectul de sine se reflecta in respectul pentru celalalt, indiferent cine este celalalt.
Sa locuiesti intr-un bloc si sa nu saluti/nu raspunzi la salut este o dovada de mitocanie si oricate ore ai petrecut in fata oglinzii tot mitocan esti.
Nu as fi scris despre aceste aspecte ce tin de educatie in primul rand si de nivelul de civilizatie al individuala daca nu mi s-ar fi oferit ocazia sa discut cu profesori si traineri din Canada si UK. Pe un alt blog am scris despre importanta celor "7 ani de acasa"..doar ca multi sunt prea ocupati sa mai dea atentie unor aspecte "perimate".
In fapt aceasta atitudine de lipsa de respect, de respingerea normelor de convietuire in comunitate, in familie arata ca frica de autoritate este mai mare decat ne putem imagina.
Aceasta frica de autoritate ni s-a transmis cu voie sau fara voie. Odata inoculata frica de autoritate/frica de norma exista in noi chiar daca parintii au fost ingaduitori si protectivi. 
In cazul in care am avut parinti excesiv normativi  este lesne de inteles de ce respingem norma (orice fel de norma); numai ca ceea ce respingem se va intoarce impotriva noastra si vom trai mereu frustrarea ca suntem respinsi si asta pentru ca inconstient respingem ceea ce nu acceptam la noi. Respingand norma respingem oportunitatea unei vieti armonioase.
Pentru cei care au avut sansa unor parinti ingaduitori viata poate avea culori mai pastelate si poate fi mai relaxata in functie de cat de flexibili au fost parintii.
Ingaduinta, toleranta, flexibilitatea sunt calitati excelente doar ca sunt diferite de " a trece cu vederea'/ " a lasa lucrurile in voia sortii".

Lucrurile lasate in voia sortii ori care baleiaza dupa placerea fiecaruia conduc la haos. Odata instalat haosul situatia se pierde de sub control si cu greu, cu efort sustinut, mai poate fi redresata.
Sugestie: reflectati la asemanarile si diferentele dintre preocupat si prea ocupat.
Sunteti preocupat sa va observati ori sunteti prea ocupat sa va observati comportamentul si trairile?


Multumesc celor care au inspirat scrierea acestui articol si celor care au oferit feedback.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu