sâmbătă, 5 ianuarie 2013

oglinda, oglinjoara cine-i cea mai supla...

Povestile ne invata multe printre care si faptul ca de cele mai multe ori rivalul este in noi.
Multe persoane s-au straduit sa arate bine in noaptea dintre ani si au reusit. Oare merita sa faci efort doar pentru o noapte?  Fiecare cu alegerile lui.
Au trecut sarbatorile; unele persoane poate s-au abandonat in delicii culinare si acum cantarul nemilos arata ca urmeaza zile de dieta sau nu. Fiecare cu alegerile lui.
Pentru cei care aleg sa dea jos ce au pus de sarbatori  oglinda poate fi un bun aliat , uneori mai bun decat cantarul. 
De ce? 
Pentru ca oglinda te poate ajuta sa faci mai mult decat sa vezi negru inaintea ochilor. Cand te privesti in oglinda  vezi  cea mai familiara si apropiata fiinta. De cele mai multe ori o iubesti pentru ca are ochi inteligenti, ii sta bine parul, ori arata nemaipomenit in blugii mai stramti cu un numar. Ce se intampla acum dupa ce blugii te strang? Fugi din fata oglinzii si suparata te indrepti spre frigider ..poate a mai ramas o felie de tort.
De fapt nu fugi din fata oglinzii, ci fugi de tine. Te mai indopi cu o felie de tort ca era mult prea buna si ca oricum nu mai conteaza. Apoi te urasti.
 Sa te urasti pe tine, este cel mai rau lucru pe care ti-l poti face. Lipsa iubirii de sine sta la baza multor suferinte,  esecuri si dezamagiri ulterioare.
In marea lor majoritate persoanele cu care am discutat spinoasa problema a excesului ponderal au declarat:
1. Fara dulciuri nu pot trai;
2. Rontai ceva cand ma uit la televizor;
3. Mananc pentru placerea gustului;
4. Cand ma simt singura mananc fara sa ma pot opri;
5. Cand sunt in vizita mananc tot ce mi se ofera , nu pot spune Nu;

 Un moment de cumpana este acela in care din perfectionism alegem sa nu intreprindem nimic pana ce nu am gasit nutritionistul, antrenorul, sala, banii  si timpul- adica tot ce este aparent necesar pentru a slabi.

Pentru cine nu are resursele sus mentionate precizez ca este suficient sa se decida sa actioneze, sa-si manifeste vointa si controlul asupra propriului corp. Nu este nimeni obligat sa cedeze controlul asupra propriului corp. Este chiar putin amuzant ca atunci cand vrem sa slabim avem tot felul de nevoi ce se cer satisfacute cu maxima seriozitate si competenta, dar "le dam vacanta" de indata ce ne confruntam cu o emotie negativa sau cu o ispita dulce

Momentul alegerilor este acela cand tu decizi sa schimbi ceea ce nu iti place la tine.
Ce ai de facut? Sa-ti acorzi 30 de minute pe zi  pentru a-ti schimba perspectiva
1. Schimbarea perspectivei
Cea mai imbietoare  imagine  este imaginea siluetei mele
Mai savuros decat orice desert sunt eu cantarind x kg
Gandul cel mai intim care ma face sa rosesc de placere este imaginea mea (cantarind x kg)
 Ti-ai fixat bine in minte noua perspectiva? 
Perfect; treci la pasul 2
2. Potentiale afirmatii:

Chiar daca nu cantaresc x kilograme tendinta mea este sa ating aceasta greutate si sa o mentin.

Ma plac atat de mult cand cantaresc x kg, de aceea nimic nu ma poate priva de aceasta imensa placere.

Dieta este asemeni vietii intime, de aceea nu permit celorlalti sa se amestece.

Eu stiu si simt cand imi este foame, de aceea mananc numai cand imi este foame.

Mananc pentru a trai, nu traiesc pentru a manca. Aleg sa-mi placa de mine si de corpul meu, de aceea ma ingrijesc si ma hranesc cu ce are nevoie corpul meu .

Te rog sa reflectezi un pic la ele. Fac ele sens pentru tine? Este ceea ce iti doresti?

In cazul  unui  raspuns afirmativ urmeaza cei 2 pasi de mai jos:

A.Timp de cateva zile (7-10) rosteste-le cu ochii inchisi. Nu schimba ordinea cuvintelor, nici nu le inlocui cu sinonime. Afirmatiile pot fi cele din acest articol sau poti crea altele in functie de ce doresti.
 Dupa cele 7-10 zile, treci la pasul B

B.Mergi la oglinda si priveste-te in ochi in timp ce rostesti aceleasi afirmatii
 UITA-TE DOAR IN OCHII TAI CAT TIMP ROSTESTI AFIRMATIILE.  Cu ochii in oglinda si cu mana dreapta pozitionata deasupra ombilicului te vei concentra pe afirmatii si pe ce simte corpul tau. 
Cand intre afirmatie si corpul tau este un dezacord, vei simti o contractura sau vei observa o grimasa. Acestea sunt  indicii ca pentru respectiva afirmatie trebuie sa te intorci la pasul A pentru cateva zile.
Apoi reia pasul B.
Succes!

A nu se intelege ca ar fi gresit sa mergeti la sala ori sa consultati un nutritionist , spuneam doar ca nu este cazul sa va ascundeti in spatele lipsei de...resurse exterioare. Le aveti pe cele interioare, folositi-le. Procrastinarea este dusmanul celor care asteapta mereu prompteri externi.
Nu confundati Tinta cu Idealul! Cautand sa atingeti Tinta va veti bucura de succes. Altfel stau lucrurile pentru cei  setati sa atinga Idealul; acestia dovedesc  doar ca sunt obsedati de perfectionism si au sanse minime sa traiasca  bucuria succesului.

Un indemn valabil pentru orice situatie de viata , deci si pentru a atinge greutatea dorita: urmariti progresul in tot ce intreprindeti, nu perfectiunea.
Succes!