vineri, 15 martie 2013

Barbatii


Barbatii….


Fiecare barbat este copilul unei femei .
 Unii barbati au parte de o bunica sau doua, uneori chiar trei. Nu toti barbatii, in copilarie, au bone, dar pe masura ce cresc  au cu siguranta invatatoare, profesoare; unii mai norocosi  au iubite, sotii, amante, altii au si soacre.
Fiecare femeie din viata unui barbat incearca sa-l modeleze asa cum ii convine ei sau cum crede ca va fi spre binele lui.
Gratie site-ului topexperti.ro intru in contact cu multe adolescente care imi semnaleaza suferintele pricinuite de comportamentul tinerilor cu care ele sunt in relatie.
Fiecare tanara vrea atentie, fiecare tanara vrea sa fie iubita si de cele mai multe ori tanara vrea ca iubitul sa faca fata cu brio tirului anturajului ei.
 Ce mai vrea o tanara? Vrea ca el, iubitul ei,  sa fie pe placul tuturor, adica sa-l placa prietenii, sa-l placa parintii, sa-l accepte toata lumea.

Se pune intrebarea, legitima de altfel, exista pe lumea asta vreun barbat care sa fie de accord cu cerinta de a face pe plac oricui ?
Cu siguranta nu.

Mama lui l-a crescut si educat asa cum i-a placut ei si cum s-a priceput. Prezenta sau absenta mamei in viata lui se va regasi in modul in care va manifesta incredere si  afectiune, in modul in care va putea sa ofere suport emotional, sprijin, ocrotire.
Bunica l-a crescut si educat cum i-a placut ei si cum s-a priceput.
Educatoarea, care de obicei se raporteaza la copiii de la gradinita ca si cum ar fi ai ei, situatie complet eronata, l-a educat asa cum a considerat ea.
Profesoara se straduie sa-i impuna valori, uneori propriile valori. Sunt oare valorile unei femei identice cu valorile unui barbat?
Aici probabil ca ar fi necesara o discutie mai ampla cu reprezentanti ai ambelor grupe.

Cred ca este suficient pentru a ilustra si intelege ca femeia este in mare masura responsabila de comportamentul barbatului.
Cine il pregateste pentru intalnirea cu norma, cu societatea?
 In primii ani de viata familia, care la nivel micro reprezinta societatea; apoi se adauga scoala cu tot ce inseamna ea si prietenii.
Un tanar a carui vulnerabilitate emotionala nu a fost validata de adulti (in special de tata) risca sa fie mai retras.
Nu va puteti supara pe el ca este asa, iar prietena, sotia, iubita se poate bucura ca are alaturi un barbat foarte sensibil, numai daca  il intelege.
In cazul in care ea va cere, va avea asteptari conditionandu-l… in acest caz relatia va fi un esec si o sursa de suferinta pentru el, dar si pentru ea.
Pentru fiecare femeie, adolescenta sau matura, educati barbatul pentru cine ar putea el sa devina, nu pentru a va satisface voua nevoia de iubire. Invatati-l sa faca alegeri si ca are acest drept; altminteri il veti forta sa aleaga si asta este cu totul altceva.
Invatati sa auziti ceea ce va spune El si incetati sa auziti ceea ce va doriti voi. Exemple:
“ Sunt intr-o relatie si sunt momente cand ma simt atras si de alte femei. Nu pot spune ca sunt pregatit sa ma despart de iubita mea ori ca intentionez asta. Ma simt atras de tine, imi place sa discutam si sunt dispus sa petrec timp cu tine”- spune el.
“ Este atras de mine, ce dragut! Si mie imi place de el si chiar vroiam sa-mi fac un iubit, iar daca raman gravida va trebui sa-si asume responsabilitatea” gandeste ea si ii arata ca accepta ceea ce spune el, ca ii respecta relatia si ca tot ce vrea este sa fie prieteni.
Femeile isi doresc o familie, au crescut cu aceasta norma.
Femeile isi doresc sa fie iubite si vor dovezi.
Femeile vor sa fie ascultate si intelese.
Femeile vor sa fie rasfatate.
Cine sa le indeplineasca dorintele, Barbatul nascut, crescut si educat de ele?
Probabil atunci cand femeile vor inceta sa priveasca barbatul ca pe sursa bucuriei, fericirii, stabilitatii si implinirii lor.
Femeile vor fi fericite, implinite si in echilibru atunci cand vor inceta sa caute  implinirea prin copil, prin sot, prin iubit.
Pana atunci femeile au de invatat cum sa creasca si sa educe un baietel pentru a deveni barbatul , care sa stie sa iubeasca o femeie, sa-i acorde timp si sa doreasca sa faca diverse lucruri impreuna cu ea, care sa stie sa asculte si sa incerce sa inteleaga o femeie.
Dar pana atunci este posibil ca si femeile sa inteleaga ca a conditiona fericirea si implinirea de cineva  este un esec.
Fiecare se implineste prin el insusi.