luni, 19 mai 2014

Comunicare totala vs comunicare controlata

Aud tot mai des vorbindu-se despre comunicarea totala si despre credinta ca succesul in relatiile intime sau personale sta in transparenta totala.
Sa fie oare adevarat?
Putem fi vreodata suficient de transparenti sau total transparenti?
Personal consider ca nu putem fi si, mai mult decat atat, se pare ca nici nu este nevoie.
Consider ca nu putem fi transparenti total intr-o relatie deoarece nici noi nu cunoastem totul despre noi, avem aspecte ascunse in noi si , oricat ar parea de ciudat, necunoscute noua. Aici persoanele care au intreprins un demers de autocunoastere si dezvoltare personala pot veni, daca doresc, sa sustina cele de mai sus impartasindu-ne propria experienta de descoperire de sine.
Spre folosul persoanelor care intampina dificultati in comunicare recomand utilizarea binecunoscutei "fereastra  lui Johari".
Ce este "fereastra lui Johari"?
Este o tehnica, creata de Joseph Luft si Harrington Ingham in 1955, ce ilusrteaza modul in care oamenii isi pot intelege relatiile cu ei insisi, dar si cu ceilalti.
Relatia Eu-Eu este deosebit de importanta si intelegerea relationarii cu ceilalti pleaca de la acest tip de relatie. 
Citeam pe Facebook o postare ca  citat "Încetează să te mai minţi singur! Oamenii care vor să îţi fie alături vor fi acolo şi fără să le ceri asta. Cei care te iubesc îţi vor oferi iubire fără ca tu să lupţi pentru ea, iar cei cărora le pasă te vor face să simţi asta. Dacă nu îţi oferă nimic, înseamnă că nu au nimic pentru tine." .
La aceasta  postare   eu am comentat: "E drept ca ne mintim singuri atunci cand afirmam ca nu ne iubeste nimeni. De fapt prin asta vrem sa spunem ca nu ne iubeste cine am vrea noi sa ne iubeasca si ca nu suntem iubiti asa cum credem ca vrem sau ca meritam. Daca cerem altora sa ne iubeasca neconditionat e necesar sa ne intrebam mai intai daca noi ne iubim neconditionat pe noi, iar apoi daca ii putem iubi neconditionat pe ceilalti".

Revenind la Fereastra lui Johari, cuvantul Johari este compus din prenumele celor doi,  aceasta este impartita in 4 patrate. Dumneavoastra puteti imparti o coala format A4 in patru. 
In primul  patrat veti scrie ceea ce cunoasteti despre dumneavoastra, dar este cunoscut si de altii.
In al doilea patrat se vor regasi informatiile despre dumneavoastra, necunoscute de alte persoane.
Al treilea patrat este destinat opiniilor si informatiilor pe care le detin despre dumneavoastra alte persoane, dar pe care dumneavoastra inca nu le-ati aflat.
Al patrulea patrat va gazdui potentialul ascuns. Fiecare dintre noi are un potential ascuns; acesta este complet necunoscut noua cat si celorlalti.
Si acum apare intrebarea legitima : cum ati putea fi total transparenti cat timp nici dumneavoastra insiva nu va cunoasteti potentialul? Potentialul poate fi descoperit, dar numai de catre cei care doresc sa se cunoasca pe sine.

Fereastra lui Johari  este un instrument util in comunicare. Pentru cei care doresc sa inteleaga si sa-si imbunatateasca  relatia si comunicarea, recomand folosirea acestei tehnici.

Spuneam la inceputul articolului ca transparenta totala in comunicare nu ar fi necesara pentru ca deseori in loc sa ajute mai mult strica. Comunicarea controlata este o dovada de maturitate si contribuie la o intelegere mai buna intre parteneri precum si la depasirea unor situatii tensionate.
Transparenta totala si sinceritatea absoluta sunt pretentii ce nu pot fi satisfacute de cei care le pretind, dupa cum am aratat mai sus. Aceste cerinte pot deveni in timp instrumente de manipulare si mentinere in frica si supunere sau in cazuri mai fericite(daca pot spune asta) se ajunge la ruperea relatiei.

Un comentariu:

  1. Buna seara, Victoria!

    Tocami am citit articolul tau si mi-a placut foarte mult. Ai dreptate, nu se poate vorbi de transparenta in comunicare atata timp cat nici noi nu stim totul despre propria noastra persoana.
    O seara placuta,

    Lucia

    RăspundețiȘtergere