marți, 11 noiembrie 2014

Factorii psihologici implicati in obezitate





Obezitatea simpla este inclusa in Clasificarea Internationala a Maladiilor (CIM) drept conditie medicala generala si nu este asociata in mod constant cu un sindrom psihologic sau comportamental .
Factorii psihologici sau comportamentali joaca un rol potential in prezentarea sau tratamentul aproape al fiecarei conditii medicale generale. Aceasta categorie trebuie rezervata acelor situatii in care factorii psihologici au un efect semnificativ asupra evolutiei si deznodamantului conditiei medicale generale sau expun individul unui risc semnifcativ crescut de deznodamant nefavorabil. Trebuie sa existe probe judicioase pentru a sugera o asociere intre factorii psihologici si conditia medicala, desi adesea poate sa nu fie posibil sa se demonstreze cauzalitatea directa sau mecanismele subiacente relatiei .
Factorii psihologici si comportamentali pot afecta evolutia aproape a fiecarei categorii majore de maladie, inclusiv a conditiilor cardiovasculare, dermatologice, endocrine, gastrointestinale, neoplazice, neurologice, pulmonare, renale, reumatologice, metabolice si de nutritie.
O trasatura de personalitate sau un stil de a face fata dezadaptativ afecteaza semnificativ evolutia sau tratamentul unei conditii medicale generale.
Tulburarile somatoforme sunt caracterizate prin prezenta factorilor psihologici, cat si a simptomelor somatice, dar nu exista nicio conditie medicala generala care sa poata justifica complet simptomele somatice. Din contra, factorii psihologici afecteaza nefavorabil o conditie medicala diagnosticabila
Comportamentele dezadaptative pentru sanatate (ex: stilul de viata sedentara, consumul de alcool) afecteaza in mod semnificativ evolutia sau tratamentul obezitatii .
Raspuns fiziologic in legatura cu stresul care afecteaza obezitatea.
Alte conditii ce pot afecta obezitatea :
- Tulburarile mentale datorate unei conditii medicale generale ( ex:Tulburare afectiva datorata hipotiroidismului, cu elemente depresive)

- Tulburarile afective ( include tulburarile care au ca element o perturbare de dispozitie). Persoanele depresive pot manifesta apetit redus sau mancat excesiv.

- Tulburarile anxioase ( aici se regasesc reunite mai multe tulburari printre care anxietatea de separare, tulburarea obsesiv-compulsiva, stresul acut, sa).

- Tulburarile de adaptare (Elementul esential al unei tulburari de adaptare il constituie raspunsul psihologic  la un stresor identificabil care duce la aparitia unor simptome coportamentale si emotionale semnificative clinic. Stresorul poate fi un singur eveniment, ex: terminarea unei relatii romantice).

- Tulburarile de comportament alimentar ( Bulimia nervoasa se caracterizeaza prin episoade repetate de  mancat compulsiv, urmate de comportamente compensatorii inadecvate, cum ar fi varsaturile autoprovocate, abuzul de laxative sau diuretice, posturi sau exercitii fizice).

- Tulburarile somatoforme,

  - Obezitatea mai poate fi in legatura, in diferite moduri,  cu tulburarile de personalitate si cu mecanismele de aparare, cu probleme psihosociale si de mediu.




Sursa : DSM IV