joi, 22 ianuarie 2015

Invata si aplica azi pentru a nu regreta maine

Respectul si Iubirea se invata!

-Cine sunt primii profesori?

-PARINTII sau asa e recomandabil sa fie pentru ca:

1. Parintele de acelasi sex are rolul de a ne invata sa iubim, sa NE iubim si sa daruim iubire.
2. Parintele de sex opus are rolul de a ne invata cum sa ne lasam iubiti si cum sa primim iubirea.

Orice om are nevoie de respect, de apreciere, de atentie, de o vorba buna. Cand nu le primeste el se stinge incet ori se inchide, iar daca ai avut vreodata vreun sentiment pentru acel om- parinte /copil/partener de viata- nu este vina lui ca nu ai stiut ca sufera, ci este vina ta pentru ca nu ti-a pasat decat de tine si interesele tale. Va rog sa interpretati expresia  " este vina ta" cu sensul este responsabilitatea ta sa intrebi si sa te intereseze starea de echilibru emotional a celor apropiati. Echilibrul emotional al parintilor si rudelor (copii,frati,sot/sotie) contribuie in mod semnificativ la starea ta de bine

Deosebit de trist este atunci cand mama ti se stinge incet, iar tu nici macar nu-ti amintesti cand i-ai spus "multumesc mama". 

Cat timp a trecut de cand i-ai spus ultima oara ca o iubesti? Fa-o cat mai ai timp! 
Mama nu este garantata pe vecie! Desigur ca si tatii mor, dar pierderea lor este traita diferit. Regretele nu schimba lucrurile.

Multumeste parintilor tai pentru ca existi. Multumeste-le pentru ca te-au ocrotit si  te-au invatat tot ce au stiut ei.

Multumeste-le pentru ca azi te sprijina in modul in care o pot face. Nu le purta pica daca nu te-au sprijinit cum si cat ai fi dorit.

Multumeste-le chiar si pentru momentele grele pe care le-ai traversat pentru ca daca ai trecut prin greutati impreuna cu ei cu siguranta ai invatat ceva de pret ce nu se preda la nicio scoala.

Cu siguranta conflictul dintre generatii nu te-a ocolit. Ai trecut mai greu sau mai usor, ai invatat, sau nu inca, din aceasta experienta. Ea te va pregati pentru acea perioada cand conflictul fa avea loc intre tine si urmasii tai
Regleaza neintelegerile fara sa platesti polite! Nu-ti va fi de folos sa-i umilesti pe altii pentru ca te-ai simtit umilit(a). 
 


Respectul nu se cere, ci se invata.

Vrei sa fii respectat? Atunci da dovada de respect de sine si fata de ceilalti. Nimeni nu te va respecta daca tu nu te respecti pe tine in primul rand. Oamenii sunt unii pentru altii un fel de oglinzi, astfel ca vedem in celalalt ceea ce suntem/cum suntem.
Respectul nu se impune prin forta, aceea este teama.
Daca esti parinte tanar invata-ti copilul:
1. Sa se respecte pe sine si pe ceilalti;
2. Sa se iubeasca pe sine;
3. Sa se bucure.
4. Sa ierte.
Azi multi oameni confunda bucuria cu placerea sau cu distractia. Desigur bucuria poate include uneori placere si distractie, dar nu este obligator. Sa te bucuri de un rasarit de soare nu are nimic de-a face cu distractia, ci este o stare interioara de bine care iti poate face ziua mai usoara sau chiar frumoasa.
Sa te bucuri ca existi si ca traiesti arata ca ai constiinta a cine esti si ce faci . 
Am tot spus si nu ma voi supara sa o tot repet : sensul vietii este : A FI > A FACE > A AVEA.
Sa te bucuri de ceea ce ai presupune sa cunosti valoarea ta si a lucrurilor create de tine sau dobandite in functie de conjuncturile vietii.

Respecta viata ta si a semenilor. Respecta  casa si numele parintilor tai si invata-i pe urmasii tai aceste lucruri.

Fii recunoscator!
Zambeste mai mult ( atat tie cat si celorlalti)!
Incheie cu multumire si recunostinta relatiile care te tin blocat! ( ma refer la relatiile toxice sau la cele care nu au cunoscut vreo crestere si se mentin la acelasi nivel-stationar- de multi ani).

Respecta-ti parintii si ajuta-i la nevoie. Nu te impovara, dar fa-ti timp si pentru ei. 
Bine ar fi ca parintii sa stie si sa poata, mai ales sa poata, sa nu se puna niciodata in situatia de dependenta de fiul (fiica) ajuns adult ( cu familie si nevoi, altele decat ale parintilor lui).

Respecta dreptul la viata personala a parintilor tai!
Chiar daca ei te vad in continuare ca pe copilul lor, afirma-te ca adult si ajuta-i sa accepte acest adevar. 
Respecta dreptul de a fi diferit si de a avea nevoi diferite.
Este foarte raspandita ideea ca persoanele in varsta dorm mai putin si ea este confirmata atat de statistica, cat si de catre medici.
Mai putin cunoscuta este nevoia persoanelor in varsta ( cum probabil sunt si parintii tai) de a dormi 1 ora dupa amiaza sau de a se odihni. Medicii recomanda desigur odihna, dar de teama ca nu vor mai dormi noaptea multe persoane refuza sa implementeze aceasta practica sanatoasa.

Cand parintele tau este mai iritabil ca de obicei este un semnal ca nu se simte bine si nu vrea sa se planga in mod constient. In fapt el doreste ca tu sa-ti faci timp si sa-l intrebi: Vrei sa ne asezam si sa vorbim putin despre tine?

Copilul mic prin plans sau tipat isi comunica nevoile. Cand vrea atentie si mangaiere -plange; cand ii este foame plange, etc.
Adultul nu isi comunica intotdeauna verbal nevoile, din pacate pentru el si pentru cei din jur.

Afirma-ti disponibilitatea si fii deschis sa acorzi atentie parintilor tai.

Este o lectie pentru copiii tai si o practica sanatoasa pentru a mentine relatii armonioase si benefice in familie.
Ceea ce tu oferi azi, se va intoarce la tine peste ani, dar nu o face din acest motiv. Fa-o pentru tine


Invata si aplica incepand de azi, cele de mai sus,  pentru a nu avea regrete maine.

 Orice alegere este o renuntare la ceva. Poti alege sa faci, poti alege sa nu faci- tot alegere este. Esti responsabil atat pentru ceea ce faci cat si pentru ceea ce nu faci.





Cititorule, articolele de pe acest blog sunt scrise cu intentia de a te ajuta. Trimite-le prietenilor tai si ajuta-i la randul tau. Iti multumesc.